top of page

Što otpis dugova, skupi mobiteli i nezrela derišta imaju zajedničko?

Malo jednostavne matematike u priči oko oprosta dugova za 60.000 građana, s posebnim osvrtom na dugove prema teleoperaterima. Zašto teleoperaterima? Zato što se uvjerljivo najviše duga koji se namjerava oprostiti odnosi na dugove prema njima. Kako stoji na stranici Vlade RH - to je oko 91 milijun kuna, na banke ide "samo" 45 milijuna, a na sve ostalo oko 62 milijuna.

Malo je komplicirano jer su teleoperateri zauzeli nešto drugačiji stav od ostalih vjerovnika, na način da će oni manje otpisati. Pojednostavljeno, dok će drugi otpisivati do 35.000 kuna duga ukupno (dakle do toliko smije biti dug prema svima), teleoperateri će do 10.000 kuna prema svima. No to još uvijek znači, a takvih slučajeva je vjerojatno mnogo, da će dugovi biti oprošteni i onima koji su "kratki" za 10.000 kuna isključivo prema VIP-u i T-Comu.

E sad dolazi ključni dio. Svi jako dobro znamo koliko se teleoperateru može biti dužan. Jedan račun, možda dva - i hop, eto iskapčanja računa pa se više ne može zvati. A koliko se realno može duga nabiti u dva mjeseca, odnosno po dva neplaćena računa? Ako krenemo od toga da je korisnik jako puno razgovarao, surfao i tko zna što sve radio, s današnjim tarifama jako teško više od 500 kuna mjesečno, dakle jako teško više od 1.000 kuna prije iskapčanja. I kako je onda dug mogao narasti na deset puta toliko? Na tri načina:

1. Korisnik je, iako je znao da ima mala primanja, razgovarao na telefon kao luđak, pa je na taj način nabio 5.000 kuna računa mjesečno.

2. Korisnik je, iako je znao da ima mala primanja, kupio najnoviji iPhone, Galaxy 6 ili neko slično čudo, koje ga košta više stotina kuna mjesečno, odnosno u godinu dana 7-8 tisuća kuna.

3. Korisnik je, iako je znao da ima mala primanja, radio i ovo pod 1 i ovo pod 2.

U bilo kojem slučaju, korisnik se ponašao, blago rečeno, kao nezrelo derište. Ulazio je u velike kredite ne da bi kupio za jesti i piti, za krov nad glavom ili za grijanje, nego da bi po cijeli dan pričao na mobitel ili, još gore, a što je vjerojatno najčešći slučaj - da bi negdje na Korzu, Rivi ili Ilici mogao piti kavu sa skupocjenim mobilnim ljubimcem ponosno stavljenim na stol. Nek se vidi da baja ima novi mobitel! Sada se takvom korisniku, a u biti beskorisniku, oprašta dug dok u isto vrijeme svi drugi svoje mobitele i razgovore uredno plaćaju? I to je POŠTENO?

Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Classic
bottom of page